Pokus

27.02.2014 14:44

Dokážeš změnit tvar syrového vajíčka? Vajíčka, se kterými se běžně setkáváme, mají pevnou tvrdou skořápku a tvar nemění. Dokážeš to změnit?

Co potřebuješ?

K pokusu budeš potřebovat syrové vajíčko, sklenici, misku nebo tácek na přikrytí sklenice a ocet.

Do sklenice vlož vajíčko a zalij ho octem. Sklenici přikryj miskou, aby se pach octa nerozšířil po celé místnosti. Po několika minutách můžeš vajíčko zkontrolovat. Nejdřív se na vajíčko podívej skrz skleničku, co vidíš?
Počkej do druhého dne a vyndej vajíčko z octa. Má vajíčko skořápku?

 

Co můžeš pozorovat?

Chvíli po vložení vajíčka do octa můžeš pozorovat, jak vajíčko začnou obalovat vzduchové bublinky. Když necháš vajíčko v octu do druhého dne, obvykle skořápka úplně zmizí nebo zůstane pouze na několika málo místech.  

Když vajíčko vrátíš zpět do octa a ještě několik hodin počkáš, skořápka zmizí úplně. Celé vajíčko bude kryto pouze pružnými blanami, které mohou snadno měnit tvar, ale pozor, stejně snadno se mohou také protrhnout. Vajíčko opatrně vyndej a vyzkoušej, že se dá deformovat.

 

Jak je to možné?

 Vajíčko tvoří několik základních částí, všichni rozeznáme žloutek, bílek a skořápku. Mezi bílkem a skořápkou jsou ale ještě 2 blány. Jedna je spojená se skořápkou a druhá obaluje bílek a mezi nimi se tvoří vzduchová bublina.Vaječná skořápka je tvořena uhličitanem vápenatým. Ocet skořápku rozkládá a vzniká i oxid uhličitý, který vidíme jako bublinky na skořápce. Zhruba po dni je skořápka úplně rozložena a vajíčko chrání pouze měkké pružné blány, které ocet nerozloží.